20 juli

Bijtelling privégebruik voor meerdere auto’s?

 Als u meerdere auto’s op naam van uw onderneming heeft rondrijden, dan is het mogelijk dat u voor meer dan een auto een bijtelling krijgt. Zelfs als u ook nog privé over een auto beschikt. Hoe zit dit? Wat speelde hierover bij de rechter?

Download hier de rekentool voor E-kilometerregistratie (Excel bestand)    

VW Transporter en VW Caddy.
In een recente rechtszaak voor Hof Amsterdam gaat het om de eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Tijdens een boekenonderzoek door de Belastingdienst blijken er twee voertuigen op naam van het bedrijf te staan, een VW Transporter en een VW Caddy.

Bijtelling voor beide auto’s.
De ondernemer verklaart dat hij beide voertuigen gebruikt. Voor de auto’s wordt echter geen kilometeradministratie bijgehouden. De inspecteur gaat er daarom van uit dat de ondernemer voor beide auto’s een bijtelling voor privégebruik in aanmerking moet nemen. De bijtelling bedraagt maar liefst € 15.841 per jaar.

Privéauto.
De ondernemer is het hier niet mee eens. Hij betoogt dat de auto’s niet aan hem ter beschikking zijn gesteld. Bovendien beschikt hij over een prima privéauto, dus waarom zou hij privé in de bestelauto’s van de zaak rijden?

Wat zegt de rechter?

Auto’s staan ter beschikking.
Het hof gaat niet mee in deze redenering (ECLI:NL:GHAMS:2020:991) . Uit de verklaring van de ondernemer en de bevindingen tijdens het onderzoek is duidelijk af te leiden dat de ondernemer zelf kon bepalen of en op welke wijze hij de auto’s gebruikte. Hij was de enige die met de auto’s reed.

Bewijs ontbreekt.
Vervolgens is het aan de ondernemer om aan te tonen dat er op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé is gereden met de bestelauto’s. Omdat er geen sluitende kilometeradministratie is bijgehouden, wordt dat enorm lastig. De ondernemer kon niet aantonen dat hij de auto’s slechts minimaal privé heeft gebruikt. Er moet dus rekening worden gehouden met een bijtelling privégebruik voor beide bestelauto’s.

Wat is hier belangrijk?

Deugdelijke onderbouwing.
Een deugdelijke onderbouwing bij het niet privé gebruiken van een (bestel)auto van de zaak is enorm belangrijk. Het bezit en het enkele argument richting de Belastingdienst van een meer geschikte privéauto is echt onvoldoende. Zorg voor een sluitende kilometeradministratie.

Werknemers. 
Met uw werknemers kunt u een verbod op privégebruik afspreken. Bij dit verbod is het van belang dat dit goed wordt vastgelegd en gecontroleerd.

Berekening bijtelling

Nieuw beleid Belastingdienst.
De berekening van de bijtelling als er meerdere auto’s van de zaak aan een werknemer ter beschikking zijn gesteld waarmee op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé is gereden, is onlangs gewijzigd. De Belastingdienst beperkt de bijtelling voortaan tot één auto als de werknemer alleenstaand is of als er in zijn gezin maar één persoon een rijbewijs heeft. Als er in het gezin twee personen een rijbewijs hebben, geldt de bijtelling voor twee auto’s, enz. Heeft de werknemer meerdere auto’s van de zaak, maar hoeft er niet voor alle auto’s bijgeteld te worden, dan geldt de bijtelling tot en met 2021 voor de auto(‘s) met de hoogste cataloguswaarde. Let op 1. Vanaf 1 januari 2022 geldt de bijtelling voor de auto(‘s) met de hoogste bijtelling. Let op 2. Dit beleid geldt alleen voor werknemers en niet voor de ondernemer in de inkomstenbelasting met een auto van de zaak.

 

Check of er voldaan is aan de voorwaarden voor het achterwege laten van de bijtelling voor privégebruik. Wordt er voor (bestel)auto’s een sluitende kilometeradministratie bijgehouden of heeft u afgesproken met uw werknemers dat de auto’s niet privé mogen worden gebruikt? Zorg dan ook voor een periodieke controle hierop.

 

Bron: tipsenadvies.nl

Gelezen 56 keer Laatst aangepast op vrijdag 22 juli 2022 14:22

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.