19 juni

Creditfacturen goed verwerken

Stuurt u als ondernemer uw afnemers een creditfactuur, dan mag u de daarop vermelde btw niet verrekenen in uw reguliere btw-aangifte. Een collega-ondernemer deed dit structureel wel en dat kwam hem duur te staan.


Creditfacturen
Antedateren.
De ondernemer deed daar verder niet moeilijk over. Hij ontbond dan de gesloten overeenkomst en boekte in zijn administratie een creditfactuur. Deze stelde hij op de datum van de originele factuur waardoor er per saldo geen btw hoefde te worden afgedragen.
Niet verrekenen.
Dit is fiscaal echter niet toegestaan. Om de btw op facturen die niet worden betaald terug te krijgen, moet men een afzonderlijk verzoek indienen. Het is niet toegestaan deze te verrekenen in de reguliere btw-aangifte.
Makkelijkste weg. 
De reden dat de ondernemer hier toch voor koos, was waarschijnlijk dat hij nu niet eerst de btw hoefde af te dragen waarna hij enkele maanden moet wachten voordat hij deze terugkrijgt. Bovendien moet hij in het verzoek aantonen dat de klant niet kan of wil betalen en dat hij alles in het werk heeft gesteld dit wel te realiseren. Het is de vraag of hij dit kan aantonen.


Hoe moet het wel?
Afzonderlijk verzoek.
Op het moment dat redelijkerwijs duidelijk is dat uw afnemer niet gaat betalen, bijvoorbeeld bij een faillissement, moet u binnen één maand na het einde van dat tijdvak een verzoek indienen bij de fiscus.
Te laat?!
De fiscus komt dan in de regel nog ambtshalve aan uw verzoek tegemoet. Er staat, in tegenstelling tot een tijdig ingediend beroep, echter geen bezwaar of beroep open tegen deze beslissing. Zorg er dus voor dat u uw verzoek goed onderbouwt. U krijgt geen tweede kans.


Oninbare facturen mogen worden gecrediteerd. Zorg er wel voor dat u de btw op een juiste manier terugvraagt. Door een bij voorkeur tijdig verzoek aan de fiscus, kunt u de reeds afgedragen btw terugkrijgen.
Neem de creditfactuur niet op in uw reguliere btw-aangifte, want dat kan u duur komen te staan.

Gelezen 2473 keer Laatst aangepast op maandag, 19 oktober 2015 17:33

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.