16 september

Toch aftrek voor werkkamer in huurwoning?

Bijna iedere MKB-ondernemer gebruikt wel een werkkamer thuis voor zijn bedrijf. Het is onduidelijk of u hiervoor aftrek kunt krijgen als u een huurwoning heeft. Het blijkt te lonen de aftrek gewoon te claimen. Waar moet u dan op letten?

Doe ik toch voor de zaak?
Thuisgekomen brengt u nog even de administratie op orde of u werkt nog wat e-mails de deur uit. Als u hiervoor een werkkamer gebruikt in een huurwoning, is het onduidelijk of hiervoor aftrek mogelijk is. In de praktijk blijkt dat u die het beste maar gewoon kunt claimen, ondanks dat de rechters verdeeld zijn. Wat is er toch aan de hand?

Site fiscus staat aftrek toe.

 

Ondernemingsvermogen.
Wie op de site van de fiscus op zoek gaat naar informatie, komt tot de conclusie dat aftrek in bepaalde gevallen mogelijk is. Voorwaarde is dat de werkruimte in uw woning minstens 10% van de totale ruimte beslaat én dat u deze ruimte tot uw ondernemingsvermogen rekent.

Waaruit blijken?
Dit moet blijken uit uw balans of resultatenrekening. Op de site van de Belastingdienst is hiervoor een rekentool te vinden: http://www.belastingdienst.nl - zoeken op ‘werkruimte’ - eerst gevonden resultaat ‘werkruimte in de woning’ aanklikken.Tip. Aan dit opgewekte vertrouwen kan de fiscus en ook de rechter niet voorbij, alhoewel de laatste dit vorig jaar toch deed, Rechtbank Den Haag, 21.06.2014(RBDHA:2014:7415).

Ook rechter staat aftrek toe.

Jammer fiscus!
Dat u dit in een soortgelijke situatie niet hoeft te pikken, bleek nog onlangs uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland, 23.07.2015(RBNNE:2015:2401) . Een ICT-ondernemer gebruikte 28% van zijn huurwoning voor zijn bedrijf en mocht van de rechter de totale huurkosten ten laste van de winst brengen. Daartegenover stond een bijtelling voor het privédeel van de woning dat op het eigenwoningforfait voor ondernemerswoningen werd bepaald. Voor 2015 is dit voor de meeste woningen 1,8% van de WOZ-waarde. Hiermee werd de aftrek dus verminderd.

Ook aftrek overige kosten.

Volgens de rechter is er daarnaast aftrek mogelijk voor de kosten van gas, elektra en water voor zover dit betrekking heeft op het zakelijk gebruik. Voor het gemak werd dit ook op 28% bepaald. Hetzelfde gold voor inrichtingskosten, zoals vloerbedekking en behang, gemeentelijke heffingen en verzekeringen.

Haal uw recht!
Zoals uit deze zaak blijkt, is niet iedere belastinginspecteur op de hoogte van de inhoud van z’n ‘eigen’ site. Hetzelfde geldt voor sommige rechters. Laat dit echter geen reden zijn om niet uw recht te halen, want zoals opgemerkt kunt u de aftrek in ieder geval al claimen vanwege het opgewekte vertrouwen van de site van de Belastingdienst. Verder heeft in het verleden het Gerechtshof Amsterdam ook geoordeeld dat aftrek mogelijk is, 22.10.2008 (GHAMS:2008:BG0963).

Niet voor werkruimte in koopwoning

De aftrek geldt niet voor een werkruimte in een koopwoning. Daarvoor gelden aanvullende eisen, waarvan de belangrijkste is dat het om een zelfstandige ruimte moet gaan, oftewel: een ruimte die u ook aan een willekeurige derde zou kunnen verhuren. Daarvoor is in ieder geval een eigen ingang en eigen sanitair nodig. Daarnaast geldt er een eis inzake het inkomen dat u in of vanuit de werkruimte verwerft. Voor alle duidelijkheid: hiermee heeft u bij een huurwoning dus niets te maken.

Een werkruimte van 10% of meer in uw huurwoning, geeft recht op een aftrek van de winst. Reken het huurrecht dan wel tot uw ondernemingsvermogen. Doe zo nodig een beroep op opgewekt vertrouwen als de inspecteur de aftrek niet aanvaardt.

 

Bron: Tips en Advies

Gelezen 1808 keer Laatst aangepast op maandag, 19 oktober 2015 17:30

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.