07 december

Stap voor stap van papieren naar digitale aangifte

Zoals u ongetwijfeld heeft gehoord of gelezen, hoort de blauwe envelop van de Belastingdienst bijna tot het verleden. Helaas blijven de aanslagen wel gewoon binnenkomen en moet u deze ook gewoon betalen! Wat moet u daarvan weten?

vaarwel blauwe envelop

 

Digitalisering
Elektronisch berichtenverkeer.
De Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst is per 1 november 2015 een feit. Met deze wet wordt het verdwijnen van de bekende blauwe envelop ingeluid. Vanaf 2017 worden berichten van de Belastingdienst digitaal verzonden.

Dit sluit aan op de ontwikkelingen in de maatschappij waar steeds meer post digitaal is geworden. Ook in het zakelijk verkeer wordt papieren post steeds zeldzamer.


Fiscus gaat met zijn tijd mee
Digitale aangifte.
Het kon niet uitblijven dat ook de fiscus met zijn tijd mee zou gaan. In de afgelopen jaren is het aangifteproces bijna volledig gedigitaliseerd. Alleen voor particulieren zonder computer was het mogelijk om ontheffing te krijgen voor het doen van digitale aangifte.

Geen ontheffing voor ondernemers.
Voor ondernemers is het in principe niet mogelijk om ontheffing te krijgen voor het doen van de digitale aangifte. Ondernemers worden geacht digitaal vaardig te zijn. Bovendien maken veel ondernemers sowieso gebruik van de diensten van een accountant of belastingconsulent die veelal ook de aangifte verzorgt.


Goed nieuws?
Geen digibeet?
Het verdwijnen van de blauwe envelop is niet alleen maar positief. Een digitaal bericht kan gemakkelijk per ongeluk worden weggeklikt en bijvoorbeeld ouderen die minder thuis zijn op de computer kunnen door het digitale berichtenverkeer in de problemen komen.

Maar wat indien u als ondernemer weinig affiniteit met computers heeft. Kunt u dan op clementie van de fiscus rekenen?

commercialview vaarwel blauwe envelop


Stap voor stap
Gewenningsperiode.
Er gaat een gewenningsperiode van twee jaar gelden voor de aangifte inkomstenbelasting, de uitnodiging voor het doen van aangifte en voor de voorlopige en definitieve aanslagen. In die tijd ontvangt u post zowel digitaal als op papier. De invoering gebeurt stapsgewijs, waarbij een volgende stap pas wordt ingevoerd als de voorgaande stap is geslaagd. Uitzonderingen worden geleidelijk afgeschaft.

Monitoring.
Het proces wordt gemonitord waarbij ook belangengroepen worden betrokken. Zo nodig worden er extra middelen ingezet om de ‘overgang naar digitaal’ te ondersteunen.

De staatssecretaris informeert de Tweede Kamer vooraf als de aangifte inkomstenbelasting, bezwaarschriften voor belastingen en toeslagen, de uitspraken op bezwaar, navorderingsaanslagen, informatieverzoeken, boetes en klachten uitsluitend elektronisch verwerkt zullen worden.


Wat betekent dat voor u?
Geen clementie.
De (voorlopige) uitzonderingen op het elektronisch berichtenverkeer met de fiscus zullen waarschijnlijk geen betrekking hebben op ondernemers. U ontkomt er als ondernemer in die gevallen dus niet aan om digitaal te gaan of (vaker) gebruik te maken van de diensten van een accountant of adviseur.
Meer informatie vindt u op www.belastingdienst.nl (zoekterm: Vaarwel blauwe envelop).


Informatie van de Belastingdienst wordt steeds meer digitaal. Dit wordt als eerste zichtbaar bij de toeslagen die u vanaf 2016 alleen nog digitaal ontvangt. Indien u als ondernemer uw belastingzaken nog niet digitaal doet, ontkomt u er dus niet aan om toch ‘digitaal te gaan’.

Gelezen 2469 keer Laatst aangepast op maandag, 07 december 2015 11:24

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.