17 augustus

Uitkering beperkt de aftrek van kosten werkkamer

Als u voor uw bedrijf thuis over een werkkamer beschikt, zijn de kosten lang niet altijd aftrekbaar. Zeker niet als u inkomsten uit een vroegere dienstbetrekking geniet. Wat besliste de rechter hier onlangs over?

Als u uw woning meer dan 10% zakelijk gebruikt, kunt u deze als ondernemingsvermogen aanmerken. Zo niet, dan zijn de kosten van een werkruimte thuis alleen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Welke eisen gelden er?

In of vanuit de werkkamer verdienen
De werkruimte moet ‘zelfstandig’ zijn, dat wil zeggen dat u de ruimte ook aan een derde zou kunnen verhuren. Eigen sanitair en een eigen ingang is hiervoor een vereiste.
In of vanuit werkruimte?
Beschikt u behalve thuis ook elders nog over een werkruimte, dan moet u minstens 70% van uw inkomen in de werkruimte thuis verdienen. Heeft u alleen thuis een werkruimte, dan moet u minstens 30% van uw inkomen in de werkruimte thuis verdienen en minstens 70% van uw inkomen in of vanuitde werkruimte thuis. Voldoet u niet aan deze criteria, dan kunt u aftrek van kosten voor deze werkruimte vergeten.

Inkomen.
U moet uw inkomen dus deels in of vanuit de werkruimte verdienen. Onlangs kwam bij de rechter aan de orde wat in dit verband nu precies onder ‘inkomen’ moet worden verstaan. Let op. Deze eisen gelden vanaf 2017 ook als u in een huurwoning woont en een deel van de huur als bedrijfskosten wilt aftrekken.

Inkomen uit vroegere dienstbetrekking
Onder het inkomen dat u in of vanuit uw werkruimte thuis moet verdienen, hoort niet alleen het inkomen dat u thans verdient als winst, loon of resultaat uit werkzaamheid. Er behoort ook het inkomen toe dat u nu ontvangt uit een voormalige dienstbetrekking. Denk daarbij aan pensioeninkomsten of aan een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Den Haag, 02.05.2017 (GHDHA:2017: 1184) . Wat speelde er?

Bedrijf naast pensioen.
Een collega van u oefende een onderneming uit als octrooigemachtigde en genoot daaruit een winst van bijna € 42.000,-. Daarnaast ontving hij uit een vorige dienstbetrekking ruim € 93.000,- aan pensioen. Zijn bedrijf oefende hij uit vanuit een zelfstandige werkruimte in zijn woning. Voor de rechter was van belang of uw collega minstens 70% van zijn inkomen in of vanuit de werkruimte verdiende. Omdat hiervoor ook zijn pensioeninkomsten meetelden, voldeed hij niet aan deze eis. Ondanks dat hij de volledige winst vanuit de werkruimte verdiende, leverde hem dit dus toch geen aftrek op.

Ondernemersfaciliteiten
Het overige inkomen, zoals pensioen, is niet van belang voor uw recht op ondernemersfaciliteiten. Voor de meeste faciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, is het wel van belang of u minstens 1.225 uren per jaar in uw bedrijf werkt. En na de startperiode (meestal drie jaar) geldt voor ondernemersfaciliteiten de eis dat u meer dan de helft van uw werkzame tijd aan uw onderneming besteedt.

Bijbaan.
Heeft u naast uw onderneming een bijbaan, wees er dan op bedacht dat u uw ondernemersfaciliteiten niet misloopt. Houd een urenregistratie bij waaruit blijkt dat u meer dan 50% van uw werkzame tijd aan uw onderneming besteedt. Het loon (dit is immers inkomen) kan ook de aftrek van de kosten van een werkkamer in de weg staan.

Heeft u naast winst ook inkomsten uit een vroegere dienstbetrekking, zoals pensioen of een uitkering, dan telt dit mee bij de bepaling van uw recht op aftrek van kosten van een werkkamer. Houd dit voor ogen bij de berekening van uw recht op aftrek van kosten.

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 1025 keer Laatst aangepast op dinsdag, 28 november 2017 15:20

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.