28 november

Nog snel een schenking doen?

Het einde van het jaar nadert en u bent in een vrijgevige bui. Stel, u wilt uw kind of uw ouders nog voor de kerst verrassen met een mooi bedrag om bijvoorbeeld lekker op vakantie te kunnen.
Hoe pakt u dit fiscaal het beste aan?

Schenking aan ouders kinderen Administratiekantoor Heling

Schenking aan ouders
Vrijstelling.
Schenkt u aan uw ouder, dan geldt hiervoor een vrijstelling van ‘slechts’ € 2.129,- (2017). Hierbij moet u nog wel rekening houden met een aantal aspecten.

Eenmaal per jaar.
Deze vrijstelling kunt u slechts eenmaal per jaar gebruiken. Als u dus eerder dit jaar al een schenking aan uw ouder(s) heeft gedaan waarbij deze schenkingsvrijstelling is benut, dan kan dat niet nogmaals in 2017. U zult dan moeten wachten tot 2018.

Splitsen.
Wilt u meer schenken dan het vrijgestelde bedrag van € 2.129,-, dan is het raadzaam de schenking te splitsen in twee delen. Door de tweede schenking uit te stellen tot januari 2018 kunt u dan opnieuw gebruikmaken van de schenkingsvrijstelling. Zo kunt u in totaal aan uw ouders rond de jaarwisseling onbelast een bedrag van € 4.258,- schenken.

Tarief.
Schenkt u meer dan het vrijgestelde bedrag, dan moet er door uw ouders over het meerdere schenkbelasting worden voldaan. Deze bedraagt in eerste instantie 30% en loopt op tot 40% bij belaste schenkingen boven € 122.269,-.

Berekening.
Ook de betalingskorting wordt berekend met toepassing van 4% rente, maar de Belastingdienst houdt hierbij rekening met het feit dat u de aanslag anders in maandelijkse termijnen moet betalen, zodanig dat de laatste termijn voldaan is op 31 december 2017. Hoe groot is de korting dan feitelijk?

Schenking aan kinderen
Jaarlijkse vrijstelling.
Als u een geldbedrag wilt schenken aan uw kind, dan zijn de fiscale mogelijkheden wat ruimer. Standaard mag jaarlijks een bedrag van € 5.320,- (2017) belastingvrij worden geschonken.

Eenmalige vrijstellingen.
Dit bedrag mag eenmalig worden verhoogd tot € 25.526,- als uw kind tussen 18 en 40 jaar oud is. Als de schenking door het kind wordt gebruikt voor aankoop of verbetering van een woning, dan mag er een bedrag van € 100.000,- eenmalig worden geschonken zonder dat hierover schenkbelasting is verschuldigd. Hetzelfde geldt als deze schenking door het kind wordt gebruikt voor aflossing van een eigenwoningschuld.

Over het jaar heen tillen.
Ook kinderen kunnen slechts eenmaal per jaar gebruikmaken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Dit betekent dat het uitstellen van een schenking naar januari 2018 ook hier de mogelijkheid biedt om het dubbele te schenken zonder dat hierover schenkbelasting hoeft te worden betaald.

Tarief.
Schenkt u meer dan de vrijgestelde bedragen, dan moet uw kind tot € 122.269,- 10% schenkbelasting betalen en over het meerdere 20%.

Aangifte doen
Voor 1 maart 2018.
Wat nu als u deze grenzen wel overschrijdt en er dus schenkbelasting moet worden betaald? Dan is de ontvanger verplicht een aangifte schenkbelasting in te dienen. Dit kan tegenwoordig digitaal via MijnBelastingdienst. De aangifte moet worden ingediend binnen twee maanden na afloop van het jaar. Let op.Voor schenkingen over 2017 moet dus voor 1 maart 2018 de aangifte schenkbelasting zijn gedaan.

Soms ook bij vrijstelling.
Als er gebruik wordt gemaakt van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling, dan hoeft er geen aangifte te worden gedaan. Om aanspraak te kunnen maken op de specifieke eenmalige vrijstellingen (die slechts eenmaal mogen worden benut), moet het kind wel tijdig de aangifte schenkbelasting indienen.

Door slim gebruik te maken van de vrijstellingen in de schenkbelasting kunt u uw ouder(s) of kind(eren) een mooi geldbedrag cadeau doen rond de feestdagen. Wilt u meer schenken, dan kan een ‘januarigeschenk’ een verdubbeling van het vrijgestelde bedrag opleveren.

 

Bron: Tips en Advies

Gelezen 2301 keer Laatst aangepast op dinsdag, 28 november 2017 14:08

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.