01 januari

Wat te doen met de btw-schuld op de balans?

Standaardpost op de balans van vrijwel iedere ondernemer is de btw. Bij de ene ondernemer een schuld, bij de andere een vordering. Heeft u zicht op uw balanspost btw? En wat doet u er dan eigenlijk mee?

Niets mis mee hoor
Btw op balans is normaal.

Ondernemers die btw-aangiften moeten indienen, hebben bijna altijd een btw-bedrag op de balans staan als vordering of schuld. De btw-balanspost kan bestaan uit:

 • de btw-aangifte over het vierde kwartaal of de maand december. Deze aangifte wordt immers pas na afloop van het jaar ingediend;
 • de suppletieaangifte omzetbelasting over het betreffende of een vorig boekjaar, die volgt uit de samenstelling van het jaarverslag;
 • te vorderen btw uit andere EU-landen. Deze wordt in de regel immers pas na afloop van het jaar teruggevraagd;
 • te betalen (of te vorderen) btw over een maand of kwartaal waar al wel aangifte voor is gedaan, maar de btw nog niet is betaald of terugontvangen.

Verplicht corrigeren
Wet.
Sinds 1 januari 2012 bent u wettelijk verplicht om een aanvullende (suppletie genoemd in jargon) aangifte omzetbelasting in te dienen zodra u constateert dat u te weinig of te veel btw heeft afgedragen (of teruggevraagd).

Suppletie.
Zo’n correctie kunt u doen door middel van een suppletieaangifte. Daarmee doet u eigenlijk opnieuw aangifte voor een bepaalde periode (een aangifteperiode of een heel jaar). U geeft in deze aangifte ook aan hoeveel omzetbelasting u over deze periode al heeft aangegeven in de eerdere aangifte, zodat u onderaan de streep ziet wat u nog moet betalen of terugvragen. Tip. U kunt een suppletieaangifte gewoon digitaal indienen, net als uw gewone btw-aangiften.

Tip.
Weet u dat er nog btw-correcties moeten worden gemaakt, wacht dan niet tot het jaarverslag gereed is, maar dien direct een suppletieaangifte in.

Boete.
Als u weet dat u te veel of te weinig btw heeft betaald, moet u dus een suppletieaangifte doen. Als u dat vervolgens niet doet, kan de Belastingdienst u een boete opleggen.

Opzet kost knaken.
Als u opzettelijk geen suppletieaangifte doet, kan deze boete oplopen tot 100% van het btw-bedrag dat u moest corrigeren.

Voorbeeld.
De Belastingdienst ziet in uw aangifte inkomstenbelasting een hoge btw-schuld, waarvan € 5.000,- betrekking heeft op een ouder boekjaar. Dat wordt nader onderzocht. Dan blijkt dat u aan de boekhouder heeft gemaild dat de suppletieaangifte van twee jaar terug nog niet ingediend mag worden, omdat u even krap bij kas zat. De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag op van € 5.000,- met een boete van max. € 5.000,-.

Kleine correcties
Laatste btw-aangifte. Als de correctie minder dan € 1.000,- te betalen of terug te vragen btw is, hoeft u geen aparte suppletieaangifte te doen. U mag in dat geval de correctie in de eerstvolgende btw-aangifte opnemen. Door in de laatste btw-aangifte de omzet- en inkoopgegevens van het hele jaar aan te geven, onder aftrek van de gegevens die u al in de eerdere btw-aangiften over het jaar heeft aangegeven, zorgt u dat correcties al zo veel mogelijk in deze aangifte worden meegenomen. Tip. Zo houdt u zo min mogelijk correcties achteraf over. Overleg dit alvast met uw adviseur als die voor u de laatste btw-aangifte verzorgt.

Weet u nu al dat er btw gecorrigeerd moet worden over 2017, doe dat dan meteen. Correcties tot € 1.000,- verwerkt u in de eerstvolgende btw-aangifte en voor hogere bedragen dient u bij voorkeur al meteen een suppletieaangifte in. Zo voorkomt u boetes die hoog kunnen oplopen!

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 5624 keer Laatst aangepast op vrijdag, 05 januari 2018 21:22

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.