27 augustus

Betaalt de fiscus mee aan de verhuiskosten?

Als u zelf of een van uw personeelsleden gaat verhuizen, kan dat flink in de papieren lopen. “Betaalt de fiscus daaraan mee en zo ja, onder welke voorwaarden? En waar moet je dan aan voldoen?”

Niet goedkoop.
Een verhuizing is een kostbare aangelegenheid, dus zou het mooi zijn als de fiscus een deel van de rekening betaalt. Is dat ook zo en onder welke voorwaarden?

Zakelijke verhuizing en fiscale voorwaarden

Verhuizing zelfstandig ondernemer

Voor de zelfstandig ondernemer is bepaald dat er bij een zakelijke verhuizing een vast bedrag van € 7.750,- ten laste van de winst mag worden gebracht, plus de kosten van het overbrengen van de inboedel. Die laatste kosten moet u wel aan kunnen tonen, dus zult u facturen van het verhuisbedrijf of van het gehuurde bestelbusje moeten bewaren. Maar dat spreekt wel voor zich.

Wat is zakelijk?
Een verhuizing is zakelijk als u binnen twee jaar na de start of verplaatsing van uw bedrijf verhuist. Bovendien moet u vóór de verhuizing meer dan 25 kilometer van het bedrijf hebben gewoond en moet die afstand na de verhuizing minstens 60% korter zijn geworden.

Stel, uw bedrijf is gevestigd in Nijmegen, waar u ook woont. U verplaatst uw bedrijf naar Utrecht en verhuist binnen twee jaar naar Woerden. De afstand Nijmegen-Utrecht bedraagt 85 km. De afstand Woerden-Utrecht bedraagt 27 km. U heeft de reisafstand door te verhuizen dus met 58 km verkort, ofwel met 68%. U voldoet daarmee aan de voorwaarden.

Andere motieven?
Voldoet u niet aan de voorwaarden, maar kunt u aantonen dat de verhuizing toch vanuit zakelijke motieven plaatsvond, dan heeft u eveneens recht op de aftrek. U moet dit nu wel bewijzen (aannemelijk maken).

Echtparen één keer aftrek!
Ondernemers met een partner hebben maar één keer recht op de aftrek, ook als beiden ondernemer zijn.

Verhuizing werknemers

U kunt uw werknemers een onbelaste vergoeding geven als er vanwege zakelijke motieven verhuisd wordt. Deze bedraagt ook nu € 7.750,- plus de kosten van het overbrengen van de inboedel. Verder gelden voor de zakelijkheid dezelfde criteria.

De werknemer moet dus binnen twee jaar na aanvaarding van een andere baan of na overplaatsing, verhuizen. Ook nu geldt dat de reisafstand voor verhuizing minstens 25 km was en dat deze door de verhuizing minstens 60% korter is geworden.

Tip. Wordt er niet voldaan aan deze voorwaarden, maar zijn er toch aantoonbaar zakelijke motieven, dan is eveneens een onbelaste vergoeding mogelijk.

BV?
Als DGA bent u voor de fiscus overigens gewoon een werknemer, dus de regeling voor werknemers geldt ook voor u als DGA.


Werkkostenregeling

Is er geen sprake van een zakelijke verhuizing, dan kunt u verhuiskosten onbelast vergoeden via de werkkostenregeling. U zit dan wel met de beperking dat u in een jaar niet meer dan 1,2% van de loonsom (vrije ruimte) aan vergoedingen en verstrekkingen mag uitdelen, anders kost het u als werkgever 80% eindheffing.

Tip. De vrije ruimte kunt u ook benutten als u een hogere vergoeding wilt geven dan € 7.750,-. Het meerdere komt dan ten laste van de vrije ruimte.

Bij een zakelijke verhuizing mag u € 7.750,- ten laste van de winst brengen en onbelast vergoeden, plus de kosten van het overbrengen van de inboedel. Houd in de gaten dat er wordt voldaan aan de fiscale voorwaarden, anders is aftrek en onbelast vergoeden niet mogelijk. Bewaar ook de nota’s van gemaakte kosten.

  

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 1592 keer Laatst aangepast op maandag, 27 augustus 2018 15:50

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.