17 augustus

Betalingstermijnen verder aan banden

Ze zijn de nachtmerrie voor menig ondernemer: klanten die een betalingstermijn hanteren van 60 dagen of langer. Wat is er nu veranderd per 1 juli 2017?

Niet te betalen ...
Klanten die een lange betaaltermijn hanteren zijn funest voor uw liquiditeit. In 2013 zijn er al wettelijke regels gekomen met betrekking tot betalingstermijnen. Vanaf 1 juli 2017 kunt u trage betalers echter nog eenvoudiger aanpakken, met de wet aan uw zijde.

Wat verandert er?
Vanaf 2013 geldt een standaard betalingstermijn van 30 dagen. U mocht daarvan afwijken indien dit voor beide partijen aanvaardbaar was. Echter, vanaf 1 juli 2017 is het voor grote bedrijven verboden om een betalingstermijn van langer dan 60 dagen te hanteren. Staat in contracten of algemene voorwaarden toch een betalingstermijn van meer dan 60 dagen, dan is deze bepaling niet geldig. De standaardbetalingstermijn van 30 dagen gaat dan gelden. Grote bedrijven zijn bedrijven die een uitgebreide jaarrekening moeten deponeren.

Wat kunt u doen?

Veel ondernemers nemen de lange betalingstermijnen van hun klanten schoorvoetend voor lief. Wat kunt u doen?

 • Neem (zeker vanaf 1 juli) de door u gewenste betalingstermijn op in uw algemene voorwaarden en verwijs desnoods naar de wet (art. 6:119A lid 6 BW).
 • Overhandig of bespreek vooraf uw betalingsvoorwaarden, waarbij u ook weer eenvoudig aan de wet kunt refereren.
 • Volg alle ‘richtlijnen’ van uw klant op, zoals vermelding van opdrachtnummers, e.d. Zo verkort u de doorlooptijd van uw factuur.

En de overheid dan?
Overheden moeten het goede voorbeeld geven. Inkoopvoorwaarden van de overheid vermelden een betalingstermijn van 30 dagen. Is uw klant een (lagere) overheidsinstelling? Zorg dan dat de standaardvoorwaarden van de overheid van toepassing zijn op uw overeenkomst. Houd uw klant aan de betalingstermijn van 30 dagen, zit daarbij kort op de bal.

Vanaf 1 juli 2017 is de termijn voor grote bedrijven max. 60 dagen. U kunt in uw voorwaarden een kortere termijn opnemen. Voor de overheid geldt max. 30 dagen.

 

Bron: Tips en Advies

Gelezen 1071 keer Laatst aangepast op vrijdag, 18 augustus 2017 10:17

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.