27 augustus

Let op bij het afsluiten van een stakingslijfrente!

Bij het staken of overdragen van een onderneming is inkomstenbelasting verschuldigd over de stakingswinst. Om belastingheffing te voorkomen, wordt er vaak een stamrecht bedongen. Hoe kiest u dan het juiste product?

Staken of overdragen
Beëindiging bedrijf.
Als u als ondernemer een eenmanszaak of een aandeel in een vennootschap onder firma (Vof) of maatschap staakt of overdraagt aan een derde, moet u inkomstenbelasting betalen over de stakingswinst, respectievelijk de overdrachtswinst. Let op. Wanneer er in dit artikel wordt gesproken over stakingswinst, dan is daarmee ook overdrachtswinst bedoeld.

Geen pensioen.
Veruit de meeste ondernemers die hun bedrijf staken of overdragen, hebben ‘tijdens de rit’ niet of nauwelijks kunnen sparen voor hun pensioen. Dit in tegenstelling tot werknemers in loondienst. Het ‘pensioen’ van deze ondernemers zou moeten komen uit de opbrengst van het bedrijf, maar daarbij gooit de belastingheffing over de stakingswinst roet in het eten.


Belastingheffing uitstellen
Later betalen.
Als ondernemer kunt u de belastingheffing over uw stakingswinst uitstellen door het aankopen van een stakingslijfrente bij een verzekeraar. Tip. U kunt ook kiezen voor een bankspaarproduct.

Bij de opvolger.
Er kan ook worden bedongen dat de onderneming die het bedrijf overneemt de stakingslijfrente zal uitbetalen. Let op. Een stakingslijfrente bedingen bij de overnemer van uw bedrijf is erg riskant, u bent dan voor uw ‘pensioen’ immers afhankelijk van (het succes van) uw opvolger. Tip. Zorg dat de overdrachtssom rechtstreeks naar de verzekeraar wordt gestort (of naar de bank waar u uw bankspaarrekening opent). Zo zorgt u dat een en ander fiscaal goed verloopt.


Het kan ook fout gaan …
‘Fout product’.
Als de stakingswinst wordt overgemaakt op een verkeerde rekening, in dit geval een geblokkeerde ‘loonstamrechtrekening’, voldoet de inleg niet aan de wettelijke voorwaarden.

Hoezo gouden handdruk?
Johan had zijn eenmanszaak overgedragen aan een derde en daarvoor een koopsom ontvangen van € 250.000,-. Vervolgens had hij totaal € 150.000,- gestort op een geblokkeerde goudenhanddrukrekening. In een hoorgesprek met de inspecteur vertelde Johan dat ten onrechte een product voor een ontslagvergoeding was aangevraagd in plaats van een product voor de omzetting van stakingswinst in een lijfrente. De inspecteur keurde goed dat een betaling van € 50.000,- alsnog met terugwerkende kracht werd aangewend voor een stakingslijfrente.

Johan maakte hiervan gebruik
Extra goedkeuring.
Voor nog eens € 100.000,- keurde de inspecteur het goed om dit bedrag eveneens met terugwerkende kracht voor de betaling van een stakingslijfrente aan te wenden. Van deze mogelijkheid maakte Johan echter geen gebruik. Deze € 100.000,- werden daarom meteen belast.

Toch aftrekbaar?
De Rechtbank Noord-Holland, 14.05.2018 (RBNHO:2018:3786) , moet vervolgens beslissen of de betaling van € 100.000,- aftrekbaar is als premie inkomensvoorziening. De rechtbank beslist dat dit niet het geval is. De inleg op de gouden handdrukrekening voldoet immers niet aan de voorwaarden voor aftrek als premie stakingslijfrente. Hiervoor hoefde de inspecteur niet nogmaals te waarschuwen.

 

De inspecteur bood een uitweg om een fout, gemaakt bij het afstorten van de stakingswinst, te herstellen. Als er daarbij niet aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan, is directe belastingheffing het onvermijdelijke gevolg. De inspecteur is niet verplicht daar nog eens extra voor te waarschuwen.

  

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 2564 keer Laatst aangepast op maandag, 27 augustus 2018 16:16

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.