04 februari

Weer tijd voor de administratieve schoonmaak ...

Aan het begin van ieder jaar mag weer een deel van uw administratie de shredder in. Wat valt er allemaal onder uw administratie en hoe zorgt u dat u niet in de fout gaat?

papiervernietiger

Bewaarplicht en bewaartermijn
De wettelijk verplichte bewaartermijn van uw administratie bedraagt in beginsel zeven jaar. Dit betekent dat u de administratie van 2011 en ouder mag vernietigen. Een belangrijke uitzondering betreft onroerende goederen, zoals uw bedrijfspand. Daarvoor geldt een bewaartermijn van tien jaar. Dit hangt samen met het feit dat de btw op onroerend goed gedurende tien jaar gevolgd wordt. Verricht u zowel belaste als vrijgestelde prestaties, dan mag u namelijk niet alle btw aftrekken. Bij een wijziging van die verhouding moet u tien jaar lang de aftrek van btw hierop aanpassen.

AVG?
De hoofdregel is dat een bijzondere wet (wettelijke bewaarplicht) voor een algemene wet (zoals de AVG) gaat. Bijten de AVG en een fiscale wet elkaar, dan heeft dus de fiscale wet voorrang (zie ook T&A, jg. 24, nr. 18, p. 6, 28.04.2018).

Andere belangen.
We kunnen ons voorstellen dat u bepaalde onderdelen van uw administratie langer bewaart. Bijvoorbeeld facturen inzake uw bedrijfspand, vanwege de berekening van de afschrijving. Of machines waarop u ook na zeven jaar nog (deels) garantie heeft. Let op. De bewaartermijn begint pas te lopen als de actualiteitswaarde is beëindigd.

'Administratie’ is erg breed begrip ...
Alles wat van belang kán zijn ...
Alles wat van belang kán zijn voor de omvang van uw fiscale verplichtingen, moet u bewaren. Maar ook alles wat voor de belastingheffing van een derde, zoals een klant van u, van belang kan zijn. Tot uw administratie kunnen bijvoorbeeld ook kladaantekeningen behoren, zo is in het verleden al eens beslist. Bevat uw agenda naast zakelijke afspraken ook privéafspraken, dan heeft de inspecteur hier dus ook inzage in. Wilt u dit niet, dan zult u een en ander gescheiden moeten opslaan.

Digitaal.
Uw administratie zal ook deels digitaal zijn en digitaal bewaard worden. Ook hiervoor geldt dat u dit na zeven jaar mag vernietigen. Anderzijds geldt wel dat alles binnen de termijn van zeven jaar, respectievelijk tien jaar in geval van onroerend goed, ook digitaal leesbaar moet zijn te maken. Heeft u bijvoorbeeld vijf jaar geleden een nieuw boekhoudsysteem aangeschaft, dan moet u uw oude systeem en bijbehorende software bewaren, zodat dit te raadplegen valt als de inspecteur op bezoek komt. Bovendien moet dit binnen een redelijke termijn te doen zijn. Zo niet, dan voldoet u niet aan uw bewaarplicht.

Ook bij derden?
Weet dat ook uw administratie voor zover deze bij derden is ondergebracht, bewaard moet worden, dus ook gegevens waarover uw accountant beschikt. Daarnaast ook wat u in de cloud opslaat of via eigen software.

Voorkom omgekeerde bewijslast
Voorkom dat u delen van uw administratie weggooit die u nog ter beschikking moet kunnen stellen. Gooit u bijvoorbeeld toch kladaantekeningen weg, dan kan de inspecteur deze via een informatiebeschikking opeisen. Kunt u deze eis niet inwilligen, dan kan hij een aanslag opleggen en in beginsel de bewijslast omdraaien. U moet dan bewijzen dat de aanslag te hoog is, wat zonder een deugdelijke administratie nauwelijks mogelijk is.

Let op. Voorkom dus te allen tijde dat u een informatiebeschikking kan worden opgelegd.

Houd er bij het opschonen van uw administratie rekening mee dat alles wat van belang kan zijn voor uw belastingheffing of die van een derde, bewaard moet worden. De wettelijke bewaartermijn wordt langer als bescheiden nog actualiteitswaarde (zoals looptijd) hebben. Dat wordt vaak over het hoofd gezien!

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 700 keer Laatst aangepast op maandag, 04 februari 2019 15:16

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.